Behandlar du dina viner korrekt?

0
828

This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Allt fler av oss svenskar intresserar oss för vin. Viner bliver helt enkelt en allt mera integrerad del av vår svenska matkultur, och det är för många en trevlig sysselsättning att provsmaka viner.  Alla över18 kan ju dessutom vara med om man vill, och vin kan ha en central position i sociala sammanhang. Men det är fortfarande väldigt många som inte har koll på vintemperaturer. Framförallt röda viner serveras ofta allt för varmt, något som faktisk förstör smakupplevelsen. Vid temperaturer över 18 °C avdunstar alkoholen nämligen snabbare än doftaromerna, vilket förvränger doftbilden – och därmed smakupplevelsen.

Gammal regel som inte är anpassad modern tid

En gammal, och väldigt använd tumregel säger att röda viner skall serveras i rumstemperatur. Men detta gällde i äldre tider när rumstemperaturen oftast var omkring 16–18 °C. Nuförtiden har vi som regel betydligt varmare rumstemperatur, normalt är omkring 20–22 °C. Därför kan man inte längre använda regeln, om man alltså vill göra sitt vin rättvisa. Röda viner bör som regel serverar mellan 16–18 °C, och hellre lite för svalt än för varmt. Vita viner bör däremot normalt serveras omkring 8–10” °C för optimal smakupplevelse. Vid vita viner kan man tänka på att moderna kylskåp ofta håller runt 5 – förr i tiden var det oftast runt 8°C. Men igen är det bättre med för svalt än för kallt, och det är därför röda viner som oftast är utsatt för smaksförstörande, för varma temperaturer vid servering.

Vinkylskåp bliver allt vanligare

Även om många alltså fortfarande serverar vinerna för varmt, är det dock som inledningsvis sagt allt flera som intresserar sig för viner. Därför bliver det likaså allt vanligare med att medelsvenssons installerar vinkylar till servering hemma. Det finns även vinkylar/ vinlagringsskåp som är anpassade till vinlagring. Vid lagring är det lite andra regler för optimal temperatur, samt att faktorer som ljus och luftfuktighet mm. likaså är viktiga. Om man inte har en vinkyl till servering kan man såklart använda andra knep, som t.ex. att sätta rödvinet i kylskåpet en halvtimme före servering. Men en vinkyl gör det enklare och mera precist. Därför är det värt att överväga att skaffa en vinkyl, om man vill göra sitt vin rättvisa.

DELA