Däckbyte och däckmontering

0
831

This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Två gånger om året är det dags. Att byta däck på bilen görs normalt sett under mars respektive oktober månad i sverige. Däckbyte är ett måste på våra breddgrader och det kan göras själv eller låtas göras av en verkstad. Nedan kommer några tips om detta återkommande måste.

Verkstan gör en felsökning


Dagens moderna bilar kan knappast jämföras med de bilar som vi hade för bara 20 år sedan. Anledningen till detta stavas avancerad teknik och datorer. Förr i tiden kunde man utföra många reparationer själv, det är inte möjligt idag – både på gott och ont. Generellt sett har dagens bilar en betydligt högre kvalitet och hållbarhet än dåtidens bilar, men med nackdelen att mer och mer måste utföras på en verkstad. Det verkstan gör är att genomföra en felsökning av bilen, vilket görs med datorer och scanners. När de har sökt igenom bilen elektroniskt skapas en offert för vad en eventuell reparation skulle kosta. En felsökning är rekommenderad att göra regelbundet för att kontrollera att bilen inte har några dolda fel.

Var ska däcken förvaras?

Ett vanligt problem är var man ska förvara sommardäcken på vintern och vice versa. För dig som bor i ett hus ute på landet med stora förvaringsmöjligheter kanske inte detta är ett problem, men för dig som inte har har dessa möjligheter kan det vara desto svårare.

Ett däckhotell tar hand om dina däck

Om du inte har stora förvaringsmöjligheter heter svaret: däckhotell. Däckhotell är precis som det låter, ett hotell för dina däck. De förvarar däcken åt dig när du inte använder dem för en månatlig eller säsongsbaserad kostnad. Idag finns stort antal företag som erbjuder denna tjänst, vilket har lett till att kostnaden för detta inte är hög. För att får en överblick av kostnader för detta, kan du läsa mer här: Däckhotell pris.

 

Ett däckhotell ser också till att däcken lagras i rätt temperatur och i mörker för att däcken ska må bra. De garanterar också att att det inte är något problem på däcken – hotellet kontrollerar den åt dig innan det sätts tillbaka på bilen.

Däckmontering – mer avancerat än däckbyte

Däckmontering är en annan sak än däckbyte, det behöver göras när du har nya däck men tycker om dina fälgar så pass mycket att du inte vill byta ut dem. Vid en däckmontering har du nya däck som ska ska sättas på en befintlig fälg. Det är ett ganska omfattande arbete och kräver betydligt mer kunskap och tar mer tid än ett vanligt byte. Viktigt är att däcken sitter helt centraliserade på fälgarna för att du ska ha optimal kontroll vid körning.

 

Vanligtvis lämnar man in bilen på service på våren och hösten, i samband med detta kan du beställa en däckmontering. Då sparar du både tid och pengar när det kan göras samtidigt som ett vanligt däckbyte.

 

Det är svårt att säga vad kostnaden för en däckmontering är. Det beror till stor del på hjulets storlek men också på modellen – både på däck och fälgar. Enklast är att jämföra hos olika verkstäder för att hitta ett alternativ som passar bra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DELA