Home Hemmet Tegel – konstruktion från det förflutna och in i framtiden

Tegel – konstruktion från det förflutna och in i framtiden

0
Tegel – konstruktion från det förflutna och in i framtiden

När människan flyttade ut ur grottorna var säkert deras första tanke att nu var det dags att bygga bostäder åt sig själva och sina familjer. Kanske ville de bygga något som tålde vind och väder, de skulle också bygga något som var permanent och de skulle bygga av material som fanns lättillgängligt i deras område.

Om du känner till dataspelet Minecraft kanske du ser parallellen till vår egen historia?

I Minecraft måste du också ta reda på hur du utvinner och använder naturens resurser för att tillverka verktyg och redskap och för att bygga hus och andra byggnader. Bara fantasin sätter gränser!

Precis som i vår egen verklighet handlar det om att vara kreativ och skicklig för att överleva och frodas i olika landskap och klimat.

Teglets födelse

Om vi ​​ser tillbaka på vårt eget förflutna igen ser vi tecken på att människan någon gång kommit på idén att det kunde vara smart att bygga med block.

I de kallare trakterna, där landskapet mest bestod av is, skars block ur isen, de staplades ovanpå varandra på ett visst sätt och skars till det vi idag kallar igloor. I andra delar av världen där landskapet och berggrunden var mer stenig högg man block i sten och byggde med dem.

På andra håll igen grävde man i marken efter lera som någon kommit på kunde plockas upp och formas till block. Man upptäckte – kanske av en slump – att leran torkade i solen och blev hård. Nu hade de hittat föregångaren till dagens tegel.

Tegel – byggmaterial med många fördelar

Idag bygger vi fortfarande med block, t.ex. av betong men vi använder också tegel och det används för alla slags konstruktioner, till stigar och trädgårdar och till fasader på byggnader.

Tegelproduktion och användning av tegel har många miljöfördelar. Tegel tillverkas av naturliga råvaror, främst av lera från marken. Tegelväggar isolerar mot både värme och kyla utifrån vilket gör att man kan spara både på uppvärmningskostnader eller – omvänt – på elkostnader för att kyla huset via luftkonditionering.

Tegelväggar kräver inte mycket underhåll och de är till och med ljudisolerande. Som en extra bonus är de långvariga, dvs de åldras inte, och är till och med motståndskraftiga mot eld. Redan på 1200-talet började de gotiska katedralerna byggas av tegel i Europa. Kanske känner du också för tegel när du vill bygga ditt drömhus idag?