Stora tavlor och små tavlor – så hänger du upp dem på rätt sätt

0
61

This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Att hänga upp tavlor, det kan göras på många olika sätt. Allt beror på hur många tavlor det är eller vad för storlek det är på dem. Sedan är det även viktigt att hänga dem så att du trivs med det! Att göra dina väggar fantastiska, det är inte så svårt. Det är bara att följa vissa smarta knep för tavelupphängning. Så har du stora tavlor eller små tavlor, eller båda, kolla då våra tips nedan för att veta vad som passar bäst!

Häng tavlor efter en mittlinje

Ett sätt att hänga tavlor på, det är att gå efter en mittlinje. Då har tavlornas storlek en mindre betydelse. Om du har olika stora tavlor, så är detta ett av de bättre alternativen. Se till att hänga tavlorna något över mitten på väggen. Cirka 1,4 meter upp är oftast bra, om du inte har väldigt lågt eller väldigt högt i tak. Håll gärna avståndet mellan tavlorna lika.

Häng tavlor i linje med överkanten

Du kan även välja att hänga dina tavlor i nivå med överkanten. Det är ett mycket effektfullt sätt att göra det på, om det är så att du har många olika tavlor att sätta upp. Även här är det bra att låta dem ha samma mellanrum mellan varje tavla. Det blir snyggast så.

Hänga tavlor efter baslinjen

Detta sätt passar allra bäst om du har stora tavlor. Du hänger dem då i linje med underkanten på tavlorna. Se till så att du har ett lagom avstånd från golv. Måttet du kan gå efter är mellan 0,8-14 meter, beroende på tavlornas storlek och din takhöjd.

Hänga tavlor över och under varandra

Att hänga tavlor över och under varandra kan vara snyggt. Se bara till att du alltid tar den större tavlan och hänger den över den mindre. Se även till att tavlorna är i en rak och vågrät linje.

Häng tavlorna på en tavelvägg

Att gruppera dina tavlor och skapa en tavelvägg är inte helt fel. Se till så att alla yttre linjer är räta samt att de även är i linje med varandra. Sedan kan du gruppera rektangulärt eller kvadratiskt. Se till att hålla samma avstånd mellan tavlorna inom grupperingen. Testa gärna att gruppera dem på golvet innan du spikar i väggen. Sedan kan du så klart även gruppera lite som du vill, så att det oregelbundet, men att det ändå är harmoniskt.

Häng upp tavlor med Gyllene snittet

Det finns även detta med att hänga upp tavlor på väggen med förhållandet i gyllene snittet. Det för att skapa en perfekt balans. Denna metod används ofta på konstutställningar, muséer och i stora salar. Hur du ska mäta ut detta, det finns det en massa guider på nätet som kan visa.

Köp små och stora tavlor

Om du är på jakt efter att köpa nya tavlor, både små och stora tavlor, så har du ett brett utbud av detta hos Konstlagret. Så kolla gärna in dem!

DELA