Fikan – den allmänna svenska trenden

0
302

This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Fika är ett svenskt ord som har en stor betydelse för vårt samhälle. Enligt Wiki betyder fika ” en svensk samhällsinstitution som innebär mellanmänskligt umgänge i kombination med intagande av exempelvis kaffe och kaka”. Om du bortser från den något torra förklaringen så har Wiki helt rätt. Fika betyder att umgås, att prata, att ta en paus från vardagen tillsammans med kollegor, vänner eller familjemedlemmar. Det sägs att fenomenet påbörjades på arbetsplatserna och sedan spridits ut till mer privata tillfällen.

Det är den allmännaste av alla svenska trender och är här för att stanna.

Vad behövs för en bra fika?

Vad behövs det egentligen för en bra fika? Låt oss börja från grunden. Fika och kaffe går hand i hand så med detta sagt gäller det alltså att ha riktigt gott kaffe som man brygger och häller i fina muggar. Givetvis, ska du även ha tillgång till en kaffebryggare. Allt detta kan du handla i en fysisk butik eller på nätet från en tillförlitlig leverantör som erbjuder allt du behöver för en god fika.

Till kaffet ska det givetvis finnas någon form av bakelse, tårtbit eller kaka. Tårtan gäller kanske för finare tillfällen såsom födelsedagar eller en lyxigare söndagsfika. Bakelser är kanske vanligare när det kommer till vardagsfikan. Där är sortimentet brett, det går det att välja mellan den klassiska kanelbullen till lite coolare italienska småbakelser.

Fika – ett svenskt socialt fenomen

Fika är ett koncept och ett socialt fenomen i Sverige. I princip alla svenskar tar sig tid för en daglig fika. Det kan även vara orsaken till att landet har bland den högsta kaffekonsumtionen per capita i världen.

Begreppet har nått så lång som till New York där en svensk öppnade en matkedja som erbjöd klassiskt svenskt kaffe och kakor därtill. Svenska fenomenet har därmed spritts över oceanen och glädjes åt en stor framgång.

DELA