Dags att byta ut diskmaskinen?

0
196

This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Det kan tyckas omöjligt att hitta rätt diskmaskin då det finns hundratals olika sorter på marknaden. Men var bara lugn – denna guide hjälper dig att hitta rätt diskmaskin för dig och dina behov.

Som start är det rekommenderat att jämföra olika diskmaskiner online. Vad tycker kunder? Vad uppskattar de mer eller mindre med respektive modeller? Börja med att hitta den bäst testade diskmaskinen för att se vad folk tycker om. Om många är nöjd med en viss modell är chansen stor att du också blir det!

Optimal storlek

De flesta diskmaskiner har en kapacitet på 12-16 kuvert och är lagom för en familj på fyra personer. Men det finns mindre modeller som tar mindre plats i köket. 6-8 kuvert passar bra för två personer.

Energimärkning en viktig punkt!

Det går åt cirka tre till fyra gånger mer energi att diska för hand enligt Energimyndigheten. Med det sagt är det ändå bäst för både miljön och plånboken att välja en diskmaskin märkt med A+++.

Hur du diskar energisnålt

  1. Diska bara när maskinen är helt full
  2. Skrapa av matrester istället för att skölja.
  3. Välj ett program med lägre temperatur.

Tyvärr kan det ta två till två och en halv timmar för en vattensnål diskmaskin att avsluta programmet. Men det kan vara värt det att låta det ta tid för att spara in på miljön och även på pengar.

Helintegrerad eller halvintegrerad?

En helintegrerad diskmaskin har en lucka som matchar resten av köket. Med en lucka ser det stilrent och snyggt ut. Ljudet som kommer från diskmaskinen dämpas också.

Det är däremot lite billigare att välja en halvintegrerad diskmaskin. Fronten på diskmaskinen syns då men det går ändå att välja en stilren maskin som är snygg.

Allt ska inte diskas i diskmaskin

En diskmaskin underlättar enormt i vardagen och eliminerar visserligen en tråkig syssla! Men en del saker blir förstörda av att diskas i maskin såsom:

  • Kristallglas – kombinationen av vattnets höga temperatur och diskmedlet kan ta sönder glasen.
  • Vassa knivar – diskmedlet gör att knivarna blir slöa och kan börja rosta.
  • Köksredskap av trä – generellt sett tappar de sin finish och blir glåmiga.

Olika funktioner

Majoriteten använder inte alla olika program på diskmaskinen utan håller oss till auto, eco och intensiv. Men har du ett passionerat matlagningsintresse kan det vara värt att investera i en lite dyrare maskin med flera olika program. I övrigt kan det vara bra med i alla fall barnspärr och aquastop.

DELA