Att säkra upp med ett privatlån

0
9

This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Ett privat lån är avsett för konsumtion. En mänsklig behovskredit som ger en möjlighet att unna sig det lilla extra, eller vid behov täcka upp för en efterlängtad renovering eller helt enkelt oförutsedda och jobbiga händelser. Det är ett lån utan säkerhet.

Skillnaderna mellan bolån och privatlån

Då en bostad ska finansieras så passar ett bolån bra. Bostaden fungerar som en säkerhet och räntan går ofta att förhandla ner. Säkerheten innebär att banken kan kräva att du säljer bostaden ifall du inte kan betala av lånet. Ett privat lån tas utöver då saker ska handlas eller då resor eller diverse renoveringar ska göras. Dessa lån sträcker sig upp till flera hundra tusen kronor och pengarna kan användas till vad som helst.

Ytterligare lånealternativ

Det finns andra lån som kan användas vid specifika tillfällen som kan användas för att få en lägre ränta. Det är billån ifall bil ska inhandlas och det är renoveringslån då det ska användas till renovering. För det sistnämnda kan man även ibland låna till på bolånet ifall utrymme finns.

Bostadslån

Då bostad ska köpas så ansöker man om et bolån. Grunden till att det kan beviljas är fast anställning och stadig inkomst, inga betalningsanmärkningar och i vissa fall en medsökande. Sedan räknar banken på återbetalningsförmåga och räknar då in alla övriga kostnader i ett hushåll samt kostnaders för alla hushållets övriga lån. Det ska finnas en god marginal att röra sig med. Utefter alla punkter så bedöms ifall bolån kan ges. I de fall banken säger nej så finns det alternativ innan ett rent privat lån tas. Det finns alternativa banker som erbjuder bolån trots betalningsanmärkningar och brokig skuldbild. Dock så krävs fortfarande att bostaden fungerar som säkerhet. Bolån kan utökas ifall du vill renovera eller exempelvis bygga ut eller bygga till något. Till det som berör fastigheten. Då görs en bedömning igen såsom det gjordes då bolånet skulle tas. Utöver grunderna så behövs en värdering av fastigheten. En tjänst som många banker kan erbjuda mot en extra kostnad. Ifall värderingen blir större än vad huset är belånat till, minus en viss marginal och procent, så kan det bli möjligt att lägga in det extra lånet i det befintliga bolånet. Bankerna räknar och bedömer möjligheter.

Att ta ett privat lån

Som sagt så blir riskerna för långivare högre eftersom detta konsumentlån ej har någon säkerhet. Rent logiskt tas då en högre ränta ut. Grunderna för att få ett privat lån godkänt är en hyfsad årsinkomst, fast anställning, inga betalningsanmärkningar och i vissa fall en medsökande för att öka chanserna till att få lånet beviljat. I en del fall så är bankerna som utfärdar dessa lån flexibla vad gäller grunderna. De blir förhandlingsbara och istället tittar de på nuläge och framtida betalningsförmåga. Det är även många som ansöker om privatlån för att finansiera kontantinsatsen vid ett bostadsköp då det inte finns sparade pengar att ta till. Bankerna vill nämligen ha en viss procent av fastighetens värde som en insats av de som lånar.

DELA